Τα Οικονομικά των Χρηματαγορών της Τραπεζικής και των Χρηματοπιστωτικών Αγορών
Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ
Τιμή | € 81,62 στο καλάθι
- Κατηγορία ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- Copyright 19/05/2020
- Κωδ. Καταλ.6-Ε-276
- Έκδοση 1η
- Κωδ. Εύδοξος 77120380
- Σελίδες 752
- ISBN 978-960-508-278-9
- Διαστάσεις 21 x 29
- Barcode 9789605082789
- Εξώφυλλο μαλακό
- Γλώσσα Ελληνικά
- Εσωτερικό Έγχρωμο
- Ελλ.ή Μεταφρ. μεταφρασμένο
- Βάρος σε gr
Το επιστημονικό αυτό εγχειρίδιο του Frederic S. Mishkin, καθηγητή του Columbia University, αποτελεί ένα από τα κλασσικά και με τις μεγαλύτερες πωλήσεις συγγράμματα της Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής παγκοσμίως.
Ειδικά η 11η έκδοσή του, παρέχει στον μελετητή μια ανανεωμένη, επικαιροποιημένη και εμπλουτισμένη προσέγγιση του πεδίου της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής, τόσο από επιστημονικής όσο και από διδακτικής πλευράς, διατηρώντας παράλληλα τα βασικά χαρακτηριστικά που το έχουν καθιερώσει διεθνώς και διαχρονικά. Αυτό γίνεται με τρόπο σαφή και ακριβή, συνάμα όμως και απλό.
Ο μελετητής έχει την ευκαιρία, μέσα από ένα ενοποιητικό και αναλυτικό πλαίσιο, που χρησιμοποιεί βασικές οικονομικές αρχές, να οργανώσει τη σκέψη του σχετικά με τη δομή των χρηματοπιστωτικών αγορών, τις αγορές συναλλάγματος, τη διαχείριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τον ρόλο της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία.
Και αυτό γίνεται με μια προσεκτική, βήμα προς βήμα ανάπτυξη των οικονομικών μοντέλων, με την πλήρη ενσωμάτωση μιας διεθνούς προοπτικής σε όλο το κείμενο, με την πλήρη επικαιροποίηση των εξελίξεων στη νομισματική θεωρία και με μια προσανατολισμένη στις εφαρμογές προοπτική, που αυξάνει το ενδιαφέρον του μελετητή, δείχνοντάς του πώς να εφαρμόσει τη θεωρία σε παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο.
Το βιβλίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που περιλαμβάνουν το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας οποιουδήποτε εγχειριδίου χρήματος, τραπεζικής και χρηματοπιστωτικών αγορών. Αναπτύσσονται με επιτυχία θέματα όπως είναι το οικονομικό σύστημα, η σημασία και η διάρθρωση των επιτοκίων, το χρηματιστήριο, η θεωρία των ορθολογικών προσδοκιών και η υπόθεση της αποτελεσματικής αγοράς, η ανάλυση του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοοικονομικής εποπτείας, οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, η νομισματική πολιτική, ο πληθωρισμός και η ζήτηση χρήματος, η αγορά συναλλάγματος κ.α.
Συμπερασματικά, το παρόν επιστημονικό εγχειρίδιο, αποτελεί ποιοτικό και αποτελεσματικό «εργαλείο» για κάθε φοιτητή, επιστήμονα ή/και οποιονδήποτε πολίτη επιθυμεί να εντρυφήσει στα οικονομικά των χρηματαγορών, της τραπεζικής και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
ΜΕΡΟΣ 1: Εισαγωγή
1. Γιατί να Μελετήσουμε τις Χρηματαγορές, τις Τραπεζικές και Χρηματοπιστωτικές Αγορές;
2. Γενική Επισκόπηση του Οικονομικού Συστήματος
3. Τι Είναι Χρήμα;
ΜΕΡΟΣ 2: Χρηματοοικονομικές Αγορές
4. Η Σημασία των Επιτοκίων
5. Η Συμπεριφορά των Επιτοκίων
6. Ο Κίνδυνος και η Χρονική Διάρθρωση των Επιτοκίων
7. Το Χρηματιστήριο, η Θεωρία των Ορθολογικών Προσδοκιών και η Υπόθεση της Αποτελεσματικής Αγοράς
ΜΕΡΟΣ 3: Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα
8. Μία Οικονομική Ανάλυση της Χρηματοοικονομικής Δομής
9. Η Τραπεζική και η Διοίκηση των Χρηματοοικονομικών Οργανισμών
10. Οικονομική Ανάλυση της Χρηματοοικονομικής Εποπτείας
11. Τραπεζικό Σύστημα: Δομή και Ανταγωνισμός
12. Χρηματοπιστωτικές Κρίσεις
ΜΕΡΟΣ 4: Κεντρική Τραπεζική και η Ασκηση της Νομισματικής Πολιτικής
13. Κεντρικές Τράπεζες και το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα
14. Η Διαδικασία Προσφοράς Χρήματος
15. Εργαλεία της Νομισματικής Πολιτικής
16. Η Διεξαγωγή της Νομισματικής Πολιτικής: Στρατηγική και Τακτικές
ΜΕΡΟΣ 5: Διεθνής Χρηματοοικονομική και Νομισματική Πολιτική
17. Η Αγορά Συναλλάγματος
18. Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Σύστημα
ΜΕΡΟΣ 6: Νομισματική Θεωρία
19. Ποσοτική Θεωρία, Πληθωρισμός, και Ζήτηση Χρήματος
22. Ανάλυση Συνολικής Ζήτησης και Προσφοράς
23. Θεωρία Νομισματικής Πολιτικής
25 Μηχανισμοί Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής
(Από Παράρτημα για Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων)
26. Μη Τραπεζική Χρηματοοικονομική
27. Χρηματοοικονομικά Παράγωγα
28. Συγκρούσεις Συμφερόντων στον Χρηματοοικονομικό Τομέα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
Frederick S. Mishkin: είναι Kαθηγητής στο Alfred Lerner of Banking and Financial Institutions στο Graduate School of Business, Columbia University. Είναι επίσης Βοηθός Ερευνητής στο National Bureau of Economic Research, και διευθυντής στο U.S. Monetary Policy Forum, μέλος του Squam Lake Working Group on Financial Reform και τέως πρόεδρος της Eastern Economics Association. Αφότου έκανε το διδακτορικό του στο Massachusetts Institute of Technology το 1976, διδαξε στα University of Chicago, Northwestern University, Princeton University και Columbia University. Έχει επίσης λάβει τιμητική θέση καθηγητή από το People's (Remmin) University of China. Από το 1994 έως το 1997, ήταν Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Έρευνας στην Federal Reserve Bank of New York και βοηθός οικονομολόγος στην Federal Open Market Committee of the Federal Reserve System. Από το Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Αύγουστο του 2008, ήταν μέλος (διοικητής) του Συμβουλίου Διοικητών του Federal Reserve System.
Η έρευνα του καθηγητή Mishkin εστιάζει στη νομισματική πολίτικη και στην επίδρασή της στις χρηματοοικονομικές αγορές και τη συνολική οικονομία. Είναι ο συγγραφέας περισσότερων από είκοσι βιβλίων. Επιπλέον έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σε περιοδικά όπως τα American Economic Review, Journal of Political Economy, Econometrica, Quarterly Journal of Economics, Journal of Finance και Journal of Monetary Economics.
Ο καθηγητής Mishkin έχει υπηρετήσει στη συντακτική ομάδα του American Economic Review και έχει υπάρξει βοηθός σύνταξης στα Journal of Business and Economic Statistics, Journal of Applied Econometrics, Journal of Econometric Perpectives, Journal of International Money and Finance και Journal of Money, Credit and Banking. Τώρα είναι βοηθός σύνταξης (μέλος της συντακτικής ομάδας) σε πέντε ακαδημαϊκά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των International Finance: Finance India: Review of Development Finance, Borsa Economic Review και Emerging Markets, Finance and Trade.
Έχει υπάρξει σύμβουλος στο Board of Governors στο Federal Reserve System, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και σε πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Ήταν επίσης μέλος του International Advisory Board στην Financial Supervisory Service της Νότιας Κορέας και σύμβουλος στο Institute for Monetary and Economic Research στην Τράπεζα της Κορέας. Ο καθηγητής Mishkin ήταν ανώτερο μέλος στο Federal Deposit Insurance Corporation’s Center for Banking Research και ήταν ακαδημαϊκός σύμβουλος και υπηρετεί στο Economic Advisory Panel της Federal Reserve Bank of New York.
Χρήστος Σταϊκούρας: Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βουλευτής (από το 2007), πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (2012-2015) και Υπουργός Οικονομικών (2019). Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ, κάτοχος MBA από το Imperial College of Science, Technology and Medicine και Διδάκτωρ στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική του City University. Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Αθηνών και City. Έχει στελεχώσει θέσεις υψηλής ευθύνης στον τραπεζικό όμιλο της Eurobank και στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.