Home > ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / Οικονομική της Εκπαίδευσης, Έρευνας, Καινοτομίας. Τόμος Ι.

Οικονομική της Εκπαίδευσης, Έρευνας, Καινοτομίας. Τόμος Ι.

Τσαμαδιάς Παν. Κωνσταντίνος

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 37,10 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Copyright 36/05/2020
  • Κωδ. Καταλ.6-Ε-278
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος
  • Σελίδες 514
  • ISBN 978-960-508-314-4
  • Διαστάσεις 17 x 24
  • Barcode 9789605083144
  • Εξώφυλλο σκληρό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr

Στον πραγματικό κόσμο, τα πεδία της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, αναπτύσσουν πολυσχιδείς σχέσεις με την Οικονομία. Παράγουν, συσσωρεύουν και διαχέουν το αποδεδειγμένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο. Χρησιμοποιούν πόρους, από τους περιορισμένους σε σχέση με τις απεριόριστες ανάγκες, και ανταγωνιστικά διεκδικούμενους και παρέχουν ποικιλία εκροών, αποτελεσμάτων, οφελών, θετικών εξωτερικοτήτων και διαχυτικών επιδράσεων.

Η Οικονομική Επιστήμη και ειδικότερα ο κλάδος της οικονομικής της εκπαίδευσης διαθέτει θεωρίες, μεθοδολογίες και τεχνικές οι οποίες βοηθούν στη διερεύνηση και ερμηνεία αρκετών από τις πολυσχιδείς σχέσεις, στην ορθολογικότερη κατανομή των περιορισμένων πόρων μεταξύ των ανταγωνιστικών χρήσεων και στην αποδοτικότερη χρήση τους.

Οι θεωρητικές αναλύσεις και τα ευρήματα των εμπειρικών μελετών «δείχνουν» στην εφαρμοσμένη πολιτική κατευθύνσεις για σχεδιασμό και άσκηση πολιτικών, χωρίς φυσικά να υποκαθιστούν τους λήπτες των πολιτικών αποφάσεων. Έχει αποδειχθεί ότι η συμπληρωματική και χωρίς τάσεις υποκατάστασης συνεργασία της οικονομικής της εκπαίδευσης και της εφαρμοσμένης πολιτικής αποτελεί παράγοντα προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής και ατομικής ευημερίας.

Στην Ελλάδα, είναι ανάγκη να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαπιστωμένες υστερήσεις στον πραγματικό κόσμο, την επιστήμη και την εφαρμοσμένη πολιτική.

Το βιβλίο αυτό εντρυφεί στην ενότητα της οικονομικής και κοινωνικής αξιολόγησης επενδύσεων και πολιτικών στα πεδία της εκπαίδευσης- κατάρτισης-διά βίου μάθησης. Είναι γνωστό ότι η μελέτη της εκπαίδευσης-κατάρτισης-διά βίου μάθησης, υπό την οπτική της οικονομικής, αντιμετωπίζεται από μερικούς, ακόμη με επιφύλαξη. Στην Ελλάδα, η επιφυλακτικότητα ήταν και παραμένει εντονότερη. Σταδιακά όμως, καθίσταται σε όλο και περισσότερους, ευκρινές ότι η μελέτη των ζητημάτων της εκπαίδευσης-κατάρτισης-διά βίου μάθησης, υπό την οπτική και της οικονομικής, είναι απολύτως αναγκαία. Αν το βιβλίο ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα έχει πετύχει έναν από τους βασικούς στόχους του.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Μέρος Ι. Πραγματικός Κόσμος και Επιστήμη

1. Πραγματικός Κόσμος, Επιστήμη και Εφαρμοσμένη Πολιτική
2. Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Διά Βίου Μάθηση
3. Οικονομία και Οικονομική

Μέρος ΙΙ. Εκπαίδευση - Κατάρτιση - Διά βίου Μάθηση υπό την οπτική της Οικονομικής Επιστήμης


4. Οικονομική της Εκπαίδευσης
5. Ανθρώπινο Κεφάλαιο
6. Η Εκπαίδευση ως Αγαθό: Καταναλωτικό ή Επενδυτικό;    Δημόσιο ή Ιδιωτικό;
7. Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Διά βίου Μάθηση ως Σύστημα Παραγωγής
8. Το Κόστος της Εκπαίδευσης-Κατάρτισης-Διά βίου Μάθησης
9. Οι Δαπάνες για Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Δια Βίου Μάθηση
10. Η Χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης-Κατάρτισης-Διά βίου Μάθησης
11. Οφέλη, Εξωτερικότητες και Διαχυτικές Επιδράσεις, από την Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Διά Βίου Μάθηση

Μέρος ΙΙΙ. Οικονομική και Κοινωνική Αξιολόγηση Επενδύσεων και Πολιτικών στην Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Διά Βίου Μάθηση

12. Εισαγωγικά περί Οικονομικής και Κοινωνικής Αξιολόγησης
13. Εισαγωγικά περί Επενδύσεων, Πολιτικών και της Διαχρονικής Αξίας του Χρήματος
14. Μέθοδος της Ανάλυσης - Κόστους - Οφέλους
15. Η Εφαρμογή της Α-Κ-Ο στα Πεδία της Εκπαίδευσης- Κατάρτισης-Διά Βίου Μάθησης, σε Συνθήκες Βεβαιότητας
16. Εφαρμογή της Α-Κ-Ο σε Συνθήκες Αβεβαιότητας
17. Μέθοδος Mincer / Οικονομετρική Μέθοδος
18. Άλλες Μέθοδοι Οικονομικής Αξιολόγησης στα Πεδία της Εκπαίδευσης-Κατάρτισης-Διά Βίου Μάθησης   
19. Μέθοδος της Ανάλυσης - Κόστους - Αποτελεσματικότητας
20. Συγκριτική Αξιολόγηση των Μεθόδων της Α-Κ-Ο και της Α-Κ-Α
21. Μέθοδος της Ανάλυσης - Κόστους - Χρησιμότητας
22. Μέθοδος της Συγκριτικής Αξιολόγησης / Προτυποποίησης (Benchmarking)

Μέρος IV: Επισκόπηση Εμπειρικών Μελετών και Παραδείγματα

23. Σύνοψη Συμπερασμάτων από τη Διεθνή Εμπειρική
24. Παραδείγματα Εμπειρικών Μελετών


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

O Κωνσταντίνος Παν. Τσαμαδιάς, γεννήθηκε στη Λαμία.

Είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό πεδίο της «Οικονομικής Αξιολόγησης των Επενδύσεων και των Πολιτικών στην Εκπαίδευση, τη Δ ιά βίου Μάθηση και την Έρευνα».

Είναι απόφοιτος του 1ου Λυκείου Λαμίας (Πρακτικό Τμήμα), Πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος και του Οικονομικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Είναι Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Οικονομική της Εκπαίδευσης.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εβδομήντα ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων: Economics of Innovation and New Technology, Journal of Policy Modeling, Education Economics, Journal of Technology Transfer, International Economic Journal, Economic Issues, Journal of Applied Econometrics and Quantitative Studies, Journal of Vocational Education and Training, Review of Regional Research, International Journal of Business and Economic Sciences Applied Research, International Journal of Knowledge Economy, International Journal of Education Economics and Development, Journal of Empirical Research in Vocational Education and Training, Journal of Statistics and Management Systems, Journal of Educational Planning and Administration, International Journal of Interdisciplinary Social Sciences, Regional Science Inquiry, Spoudai κα, σε διεθνείς επιστημονικές σει-ρές (ed. Springer), σε συλλογικούς τόμους, σε πρακτικά συνεδρίων και σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο (1982).

Έχει Διδάξει: Μαθηματικά και Πολιτική Οικονομία σε Δημόσια Λύκεια. Κλάδους της Οικονομικής Επιστήμης και Ποσοτικές Mεθόδους σε Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πειραιώς και Στερεάς Ελλάδας). Οι-κονομική Ανάλυση, Οικονομική της Εκπαίδευσης, Μικροοικονομική, Μακροοικονομική, Χρηματοοικονομική, Ποσοτικές Μεθόδους στη Λήψη Αποφάσεων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο. Οικονομική Ανάλυση, Εφαρμοσμένη Οικονομική, Οικονομική του Ανθρώπινου Κεφαλαίου, Οικονομική της Έρευνας και Καινοτομίας σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο στη Σχολή Θετικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπήρξε επιβλέπων Καθηγητής στην εκπόνηση 5 Διδακτορικών Διατριβών και σε πάνω από 80 Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες.

Έχει διατελέσει: Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων επί πενταετία (2004-2009) και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διά Βίου Μάθησης. Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων επί τετραετία (1989-1993). Πρόεδρος του Δημοτικού Συμ-βουλίου του Δήμου Λαμιέων. Πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Φθιώτιδας και Ανατ. Στερεάς καθώς και Μέλος του κεντρικού Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Πρόεδρος φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών. Πρόεδρος Επιστημονικών Συνεδρίων.

Έχει τιμηθεί και ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης από τους Δήμους Πτολεμαϊδας και Ορχομενού. Έχει τιμηθεί από φορείς της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Είναι: Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Διά Βίου Μάθησης της Έρευνας & Καινοτομίας και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ειδικών στα Οικονομικά της Εκπαίδευσης. Άμισθος Σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών (από 20-07-2019 - ...) Μέλος των Editorial Boards και κριτής εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οικονομικά της Εκπαίδευσης & Διά Βίου Μά-θησης, Οικονομικά της Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στα πεδία της Οικονομικής της Εκπαίδευσης-Κατάρτισης-Διά Βίου Μάθησης, της Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας. Είναι Επιστημονικός Σύμβουλος στην εκπόνηση 2 Διδακτορικών Διατριβών και πάνω από 20 Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών.