Home > ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ / Παν Φιλοσοφία. Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της Ιστορίας, Οικονομίας, Δικαίου, Τεχνολογίας, των Μαθηματικών, της Τέχνης & Πολιτισμού

Παν Φιλοσοφία. Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της Ιστορίας, Οικονομίας, Δικαίου, Τεχνολογίας, των Μαθηματικών, της Τέχνης & Πολιτισμού

Πατρινός Θ. Δημήτριος

Έλλην

Τιμή | € 31,80 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
  • Copyright 2004
  • Κωδ. Καταλ.3-Α-61
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος 16533
  • Σελίδες 552
  • ISBN 960-286-835-Χ
  • Διαστάσεις 17 x 24
  • Barcode 9789602868355
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr 1063

Το παρόν έργο διερευνά και καλύπτει συνοπτικά θέματα της Φιλοσοφίας της Ιστορίας, της Επιστήμης, της Τέχνης, της Οικονομίας, του Δικαίου, της Γλώσσας και του Πολιτισμού από την προϊστορική περίοδο μέχρι των ημερών μας, του 21ου αιώνα. Μελετά με συνοπτικό τρόπο θέματα εισαγωγής στη φιλοσοφία ,όπως τα αντιμετώπισαν οι Αρχαίοι λαοί και κυρίως οι Αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι χάραξαν την φιλοσοφική πορεία όλων των εποχών και τροφοδότησαν την φιλοσοφική σκέψη όλων σχεδόν των διανοητών και φιλοσόφων όλων των εποχών.

Τα μαθήματα της Εισαγωγής στη Φιλοσοφία (της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού) ως γενικά προαιρετικά ή και ως κατ' επιλογήν υποχρεωτικά διδάσκονται διεθνώς σε όλα τα Τριτοβάθμια Ανώτατα Ιδρύματα, Θεωρητικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, για να δώσουν μία σφαιρική γνώση όλων των επιστημών, οι οποίες όλες ξεκίνησαν ως φιλοσοφία και εξελίχθηκαν ως επιστήμες.

Μητέρα, όμως, όλων των επιστημών θεωρείται και είναι η φιλοσοφία, η οποία πρέπει να αποτελεί το βάθρον κάθε διανοούμενου και σκεπτόμενου ανθρώπου. Στα θέματα της φιλοσοφίας περιέχονται και αυτά της Τέχνης, της Αισθητικής και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας. Και με την σύντομη ανάλυση των θεμάτων αυτών ασχολείται η παρούσα μελέτη - συγγραφή, διότι η καλλιτεχνική δραστηριότητα και κάθε μορφή τέχνης έχει τη δύναμη να μεταφέρει σημασίες.

Μπορεί να εκφράζει τους φόβους και τις ελπίδες των ανθρώπων. Να εμπνέει την πίστη στο Θεό ή σε κάποιο ιδανικό. Να διδάσκει κάποιες αξίες και να αποτρέπει από άλλες. Να συνδέει τους ανθρώπους με το παρελθόν τους.

Μπορεί επίσης να επιβιώνει στο χρόνο και να γίνεται κομμάτι της ζωής πολλών γενεών. Η τέχνη είναι μια γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν οι άνθρωποι που έχουν κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο, έστω και αν δεν γνωρίζουν τις φυσικές γλώσσες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Εισαγωγή στην φιλοσοφία και η χρησιμότητά της . Σύντομη αναφορά στα θέματα του βιβλίου αυτού, Συστηματική θεώρηση των εννοιών της επιστήμης, γνώσης, τεχνολογίας, οικονομικής κοινωνιολογίας και πολιτισμού. Αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, προσωκρατικοί φιλόσοφοι, Ίωνες, Πλάτων, Πολιτική οργάνωση και παιδεία κατά Πλάτωνα και Αριστοτέλη, σοφιστές, το θεωρείν, η ιδέα του ανθρώπου ως πνευματικού όντος, Ειδικότερες φιλοσοφικές θεωρίες των αρχαίων ελλήνωνκαι ρωμαίων περί της οργανώσεως της πόλεως και της οικονομίας του οίκου, Ανάλυση των εννοιών της τέχνης, τα βασικά χαρακτηριστικά τους, Αιγυπτιακή τέχνη, Μεσοποταμίας, κοιλάδας του ινδού ποταμού, των λαών της Κίνας και η αρχαία ελληνική τέχνη, Η προσφορά της ελληνιστικής περιόδου στην φιλοσοφία στις τέχνες επιστήμες και στον πολιτισμό, Φιλοσοφία της Ιστορίας κατά τον χριστιανισμό τον μεσαίωνα, Αυγουστίνος φιλοσοφικές - χριστιανικές θεωρίες των πατέρων της εκκλησίας περί του πλούτου, της οικονομικής και κοινωνικής οργανώσεως, βυζαντινός πολιτισμός και χριστιανική τέχνη, Η τέχνη κατά την εποχή της αναγεννήσεως στην Ευρώπη, Φιλοσοφική θεώρηση της ιστορίας, της οικονομίας, της τέχνης και του πολιτισμού κατά την εποχή της αναγεννήσεως και του διαφωτισμού (μέχρι του HERDER 1744-1823 ).

Ειδικότερες φιλοσοφικές αντιλήψεις των εμποροκρατών και των φυσιοκρατών περί του ρόλου του κράτους, του πληθυσμού, της παραγωγικότητας και του εξωτερικού εμπορίου 11ος - 18ος αι.),

H εποχή του γερμανικού ιδεαλισμού, φιλοσοφικές θεωρίες του KANT και HEGEL. Διαλεκτική υλιστική μέθοδος (18oς - 19ος αι. )

Φιλοσοφικές οικονομικές και πολιτικές αντιλήψεις των κλασσικών της οικονομίας περί παραγωγής αξίας χρήματος ελευθέρου εμπορίου, μισθών προσόδου, πληθυσμού, ελευθερίας , ρόλου του κράτους (18oς - 19ος αι.),

Φιλοσοφικές και πολιτικό-οικονομικές αντιλήψεις θεωρίες των λεγομένων ριζοσπαστών και σοσιαλιστών (18ος - 190ς αι.)

Φιλοσοφικές θεωρίες επί της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής εξελίξεως, και οργανώσεως της γερμανικής ιστορικής σχολής και των από καθέδρας σοσιαλιστών 19ος - 20ος αι.),

Σύγχρονα προβλήματα της φιλοσοφίας της κοινωνίας, οικονομίας, τέχνης και πολιτισμού, φιλοσοφία κατά τον 21ο αι. συμπερασματικές προτάσεις - λύσεις.