Μαθητικές Κατασκευές στο Μάθημα της Τεχνολογίας. Τεύχος Γ': Επικοινωνίες-Μεταφορές
Μακεδονικές
Τιμή | € 18,25 στο καλάθι
- Κατηγορία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
- Copyright 2002
- Κωδ. Καταλ.4-Κ-12
- Έκδοση 1η
- Κωδ. Εύδοξος
- Σελίδες 176
- ISBN 960-319-229-5
- Διαστάσεις 17 x 24
- Barcode 9789603192299
- Εξώφυλλο μαλακό
- Γλώσσα Ελληνικά
- Εσωτερικό Έγχρωμο
- Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
- Βάρος σε gr 347
Το βιβλίο αυτό προέκυψε από την ανάγκη να γίνει ευρύτερο γνωστό ένα εκπαιδευτικό υλικό που συγκέντρωσα τα τελευταία οκτώ χρόνια από τη διοργάνωση της ετήσιας Έκθεσης Μαθητικών Κατασκευών, και να αποτελέσει ένα βοήθημα, για το μαθητή της Α' Τάξης Γυμνασίου, στις δραστηριότητες που καλείται να αναπτύξει στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας. Η ετήσια Έκθεση Μαθητικών Κατασκευών οργανώνεται σε συνεργασία με το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότερα από 100 Γυμνάσια της Μακεδονίας και της Θράκης και εκτίθενται ατομικά και ομαδικά έργα μαθητών που εκπονήθηκαν στο μάθημα της Τεχνολογίας. Τα έργα που παρουσιάζονται επιλέγονται από τα σχολεία και πληρούν κοινά κριτήρια και τα οποία σχολιάζονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου.
Το βιβλίο αποτελείται από τρία τεύχη. Κάθε τεύχος χωρίζεται σε δύο μέρη.
Το Α' Μέρος είναι κοινό και για τα τρία τεύχη και περιλαμβάνει τρία κεφάλαια: Την εισαγωγή, όπου αναφέρονται λίγα για την ιστορία της Τεχνολογίας και τη θέση του μαθήματος σε σχέση με τον Τεχνολογικό κόσμο που μας περιβάλλει. Τη γραπτή εργασία. Στο κεφάλαιο αυτό δίδεται το γενικό πλαίσιο μιας γραπτής εργασίας που πρέπει να συνοδεύει μια κατασκευή, επισημαίνοντας και σχολιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους διάφοροι μαθητές αντιμετώπισαν τα στάδια του τμήματος αυτού της εργασίας τους. Την κατασκευή. Στο κεφάλαιο αυτό επισημαίνονται τα κριτήρια μιας κατασκευής που πληροί τους στόχους του μαθήματος και δίνονται παραδείγματα για το πώς αντιμετώπισαν οι μαθητές διάφορα κατασκευαστικά προβλήματα.
Το Β' Μέρος διαφέρει σε κάθε τεύχος και περιλαμβάνει έναν αριθμό από εργασίες με τις οποίες μαθητές από διάφορα σχολεία συμμετείχαν στις ετήσιες εκθέσεις που προανέφερα ή ήταν εργασίες μαθητών των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην συγγραφική ομάδα του βιβλίου. Κατά τη συγγραφή του βιβλίου έγινε προσπάθεια ώστε οι εργασίες που παρουσιάζονται να αντικατοπτρίζουν το πνεύμα και το ύφος των μαθητών που τις εκπόνησαν. Εντούτοις σε πολλά σημεία έγιναν παρεμβάσεις, κυρίως στη μορφοποίηση των κειμένων και τον εμπλουτισμό τους με διάφορες φωτογραφίες. Η ανάγκη παρουσίασης στο βιβλίο, όσο το δυνατό, περισσοτέρων παραδειγμάτων μαθητικών εργασιών μας οδήγησε στο να παρουσιάσουμε σε περίληψη μερικές από αυτές, κυρίως τις πολυσέλιδες. Μερικές περιλήψεις εργασιών, που παρουσιάζονται στο βιβλίο, έγιναν από τους ίδιους μαθητές - κατασκευαστές και συνόδευαν τα έργα τους στις Εκθέσεις Μαθητικών Κατασκευών.
Τα παραδείγματα των μαθητικών εργασιών, που παρουσιάζονται, δεν αποτελούν υποδείγματα τα οποία θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι μαθητές στη γραπτή τους εργασία ή στην κατασκευή. Τα παραδείγματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ερεθίσματα που θα ενεργοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα κάθε μαθητή - αναγνώστη και θα τον οδηγήσουν σε λύσεις που ο ίδιος θα δώσει σε πολλά προβλήματα που θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το βιβλίο αυτό, σε κανένα σημείο του και με κανένα τρόπο, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αποστήθιση κειμένων, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί όπως θα χρησιμοποιούσαμε μια εγκυκλοπαίδεια.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ Σχολικός Σύμβουλος Δ. Ε. Φυσικός - Ραδιοηλεκτρολόγος
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η ιστορία των μεταφορών με 200 λέξεις Ιστορική εξέλιξη της τεχνολογικής ενότητας "Μεταφορές - Επικοινωνίες" Αερόστρωμνο Όχημα Αυτοκίνητο Ιστιοφόρο Ντρεζίνα Ραδιόφωνο Ραντάρ Τηλέγραφος