Πειραματική Γεωτεχνική Μηχανική
Ίων
Τιμή | € 60,87 στο καλάθι
- Κατηγορία ΜΗΧΑΝΙΚΗ
- Copyright 2005
- Κωδ. Καταλ.1-Θ-58
- Έκδοση 1η
- Κωδ. Εύδοξος 122081533
- Σελίδες 808
- ISBN 960-411-515-4
- Διαστάσεις 17 x 24
- Barcode 9789604115150
- Εξώφυλλο μαλακό
- Γλώσσα Ελληνικά
- Εσωτερικό Α/Μ
- Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
- Βάρος σε gr 1497
Η φυσική πειραματική μέθοδος μετράει άνω των είκοσι αιώνων ζωής πλήρους εμπειριών, ανατροπών και πνευματικών αναζητήσεων. Η μακρά μέσα στο χρόνο συναρπαστική πορεία της Πειραματικής Μηχανικής ανατυπώνεται στο πλήθος των εφευρέσεων, των θεωριών, των στόχων και των ρευμάτων. Ακόμη συναρπαστικότερη είναι όμως η πορεία της Πειραματικής Γεωτεχνικής Μηχανικής, τα επιτεύγματα της οποίας τα τελευταία ογδόντα χρόνια συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση θαυμαστών τεχνικών έργων τα οποία βελτίωσαν το "ευ ζειν" του κοινωνικού συνόλου.
Το ανά χείρας πόνημα στοχεύει στην επιλεκτική παρουσίαση των επιτευγμάτων του γνωστικό αυτού χώρου της εφαρμοσμένης επιστήμης, με τρόπο τέτοιο που ο αναγνώστης να είναι σε θέση όχι μόνο να πληροφορηθεί, αλλά και να εφαρμόσει έλλογα τις πειραματικές μεθόδους. Η ύλη του βιβλίου διαχωρίζεται σε δύο βασικά μέρη, την Διασκόπηση της γεωμάζας και την Διίχνευση της γεωμάζας και των γεωτεχνικών κατασκευών.
Το πρώτο μέρος (κεφάλαια 4 έως 8 ) περιλαμβάνει τις βασικές αρχές σχεδιασμού της διασκόπησης, τις γεωτρήσεις δειγματοληψίας, τις δοκιμαστικές εκσκαφές, τις δοκιμές εργαστηρίου και τις επί τόπου δοκιμές.
Το δεύτερο μέρος (κεφάλαια 9 έως 13) αφιερώνεται στις οργανομετρήσεις, δηλαδή στην μέτρηση βασικών γεωτεχνικών μεγεθών : της μετακίνησης, της δύναμης, της ολικής πίεσης και της πίεσης πόρων.
Το τελευταίο κεφάλαιο 14 αναφέρεται στα φυσικά γεωτεχνικά προσομοιώματα, όπου γίνεται κριτική παρουσίαση της θεωρίας της ομοιότητας και των τεχνικών οργανομέτρησης γεωτεχνικών κατασκευών σε μικρή κλίμακα.
Για την πληρέστερη κατανόηση όλων των εκτιθέμενων θεωρήθηκε σκόπιμο να παρατεθεί μια εκτενής Εισαγωγή (πλαίσιο, τεχνικογεωολογική θεώρηση της γεωμάζας, θεμελιώδεις έννοιες της Εδαφομηχανικής και της Βραχομηχανικής), καθώς και τέσσερα παραρτήματα.