Το παρόν σύγγραμμα έχει στόχο να χρησιμεύσει σε εκείνους που ασχολούνται με τη μελέτη και παραγωγή των σιδηρούχων βιομηχανικών προϊόντων του σπογγώδους σιδήρου, του χυτοσιδήρου, του χάλυβα, των σιδηροκραμάτων και του ανοξείδωτου χάλυβα.
Μετά την εισαγωγή (Κεφ. 1), στην οποία αναφέρονται οι πρώτες και οι βοηθητικές ύλες στη μεταλλουργία σιδήρου, ακολουθεί το θεωρητικό μέρος (Κεφ. 2 έως 5). Σε αυτό εξετάζεται η φυσικοχημεία της παραγωγής των παραπάνω βιομηχανικών προϊόντων, ώστε να αντιληφθεί ο αναγνώστης τις συνθήκες - θερμοκρασία, πίεση, σύσταση πρώτων υλών και χρόνος - που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Στο τεχνολογικό μέρος (Κεφ. 6 έως 14) εξετάζεται η διαδικασία της παραγωγής. Τα κεφάλαια του σπογγώδους σιδήρου, των σιδηροκραμάτων και του ανοξείδωτου χάλυβα έχουν σχετικά μεγάλη έκταση, εξαιτίας της περιορισμένης ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας, αλλά και της παραγωγής σιδηροκράματος σιδηρονικελίου στην Ελλάδα.
Επίσης, στα κεφάλαια της τεχνολογίας περιγράφονται συνοπτικά οι κυρίες μεταλλουργικές εγκαταστάσεις από λειτουργικής σκοπιάς και τα κύρια μεταλλουργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη μεταλλουργία σιδήρου, όπως η περιστροφική κάμινος, η υψικάμινος, η ηλεκτρική κάμινος και ο μεταλλάκτης.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. ΧΗΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
3. ΘΕΡΜΟΧΗΜΕIΑ
4. ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
5. ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ
6. ΣΙΔΗΡΟΣ
7. ΧΥΤΟΣΙΔΗΡΟΣ
8. ΧΑΛΥΒΑΣ
9. ΣΙΔΗΡΟΚΡΑΜΑΤΑ
10. ΣΙΔΗΡΟΠΥΡΙΤΙΟ (Fe-Si) - ΠΥΡΙΤΙΟ (Si)
11. ΣΙΔΗΡΟΜΑΓΓΑΝΙΟ (Fe-Mn) - ΜΑΓΓΑΝΙΟΠΥΡΙΤΙΟ (Mn-Si)
12. ΣΙΔΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟ (Fe-Ni)
13. ΣΙΔΗΡΟΧΡΩΜίΟ (Fe-Cr)
14. ΑΝΟΞΕIΔΩΤΟΣ ΧΑΛΥΒΑΣ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΖΕΥΓΩΛΗΣ
Γεννήθηκε στην Απείρανθο, Νάξου. Διπλωματούχος μηχανικός μεταλλείων - μεταλλουργός ΕΜΠ (1964), διδάκτωρ Πανεπιστημίου Minnesota, ΗΠΑ (1971) και Υφηγητής ΕΜΠ (1984). Μηχανικός ερευνητής στο κέντρο μεταλλουργικών ερευνών HazenResearchInc. στο Golden, Colorado, ΗΠΑ, (1971). Μηχανικός, αρχιμηχανικός και διευθυντής του μεταλλουργικού εργοστασίου παραγωγής σιδηρονικελίου της ΓΜΜΑΕΛΑΡΚΟ (1972-1987). Καθηγητής ΕΜΠ (1987-2007). Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ. ΠρόεδροςτηςΣχολής Μηχανικών Μεταλλείων -Μεταλλουργών (2000-2004) και μέλος τnsΣυγκλήτου του ΕΜΠ (1993-94, 2000-2004).
Πρόεδρος με εκτελεστικά καθήκοντα τnsΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ (1994 - 1998) και μέλος ΔΣ τnsεν λόγω εταιρείας (1989, 1994-2003). Μέλος διοικητικών συμβουλίων και σύμβουλος μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολήθηκε με τη μεταλλουργία, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας στη Βιομηχανία, περιοχές στις ποίες δίδαξε τα αντίστοιχα μαθήματα και συνέγραψε σχετικά διδακτικά Βιβλία. Η ερευνητική και επαγγελματική του δραστηριότητα οδήγησε στην εφεύρεση πρωτότυπων μεθόδων και εγκαταστάσεων, με βιομηχανική εφαρμογή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως η κοκκοποίηση ρευστού σιδηρονικελίου. Από το ερευνητικό του έργο έχουν προκύψει διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δημοσιεύσει και τεχνικο-οικονομικές μελέτες, η πλειονότητα των οποίων είναι αυτοδύναμες.