Home > ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / Εισαγωγή στην Ψυχολογία των Χρωμάτων. Χρωματοψυχολογία

Εισαγωγή στην Ψυχολογία των Χρωμάτων. Χρωματοψυχολογία

Φαράντου Γ. Πέγκη

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 21,20 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • Copyright 04/03/2015
  • Κωδ. Καταλ.6-E-147
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος 41963175
  • Σελίδες 294
  • ISBN 978-960-508-139-3
  • Διαστάσεις 14 x 21
  • Barcode 9789605081393
  • Εξώφυλλο σκληρό
  • Γλώσσα Eλληνικά
  • Εσωτερικό Έγχρωμο
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr 410

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει περιγραφή της ανάπτυξης, της σημασίας και της σπουδαιότητας ενός νέου κλάδου της Ψυχολογίας ο οποίος αφορά τις σχέσεις του ανθρώπου με το χρώμα.

Η Εισαγωγή αναφέρεται στην επιστημονική βιβλιογραφία και στα πεδία που αφορούν την Ορολογία, το Αντικείμενο, το Πρόβλημα, τις Πηγές, τη Μέθοδο και το επίπεδο της Έρευνας σε σχέση με αυτό το γνωστικό αντικείμενο.

Η βιβλιογραφία αναφέρεται στο χρώμα σε σχέση με το θέμα των ηλικιών εξελικτικά, στις διάφορες Επιστήμες που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα θεματοποιούν το χρώμα, στη σύγχρονη απέραντη έρευνα και στα ακόμη ανοιχτά προβλήματα της χρωματοψυχολογικής έρευνας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται όσον αφορά το χρώμα στη Φιλοσοφία (όπου πρωτοεμφανίζεται το χρώμα ως θέμα και πρόβλημα), στη Φυσική, την Αισθητική, τα Μαθηματικά, τη Βιολογία, τη Φυσιολογία, τις Εφαρμογές, την Τεχνολογία και τη Χρωματολογία.
 
Καθαρά χρωματοψυχολογικά θέματα της Εισαγωγής αυτής θεωρούνται η Αίσθηση του χρώματος, η Διάκριση του χρώματος, η Μνήμη και το χρώμα, η Γλώσσα και το χρώμα και η Προτίμηση του χρώματος.
 
Η Χρωματοψυχολογία σε σχέση με τη Χρωματολογία συζητάει την περιγραφή των χρωμάτων, τη Χρωματομετρία, Χρωματοδημιουργία, Χρωματοσυμβουλευτική και τις άπειρες εκδηλώσεις και εφαρμογές του χρώματος στον σύγχρονο κόσμο.
 
Στο κέντρο της Χρωματοψυχολογίας ως Επιστήμης βρίσκεται ο άνθρωπος και οι άπειρες σχέσεις του με το χρώμα κατά τη δική του εξέλιξη και διαμόρφωση του κόσμου γενικά και ειδικά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

I.     Εισαγωγή στη Θεωρία της Επιστήμης της Χρωματοψυχολογίας
II.    Χρωματολογία στη Βιβλιογραφία
III.   Το Χρώμα στις Επιστήμες
IV.   Χρωματοψυχολογία: Ανθρωπολογική Θεώρηση
V.    Χρωματοψυχολογία: Χρωματολογική Θεώρηση
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 

 
 

Η Πέγκη Φαράντου είναι  Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, σειράς παιδικών βιβλίων και ζωγράφος.

Είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D) του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Ειδικός στην Ψυχολογία των χρωμάτων.

Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μονογραφίες, βιβλία, μελέτες και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος διαφόρων φορέων. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (International Union of Psychological Science). Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη θεμάτων που εμφανίζουν οι σύνθετες σχέσεις του ανθρώπου, όλων των ηλικιών, με το χρώμα, σε όλους τους τομείς, στον ορίζοντα της Ψυχολογίας.

Η Πέγκη Φαράντου είναι συγγραφέας βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία αυτά εικονογραφεί η ίδια. Η εικονογράφηση, η φωτογραφία και η σύνθεση λαμβάνουν υπόψη τη σύγχρονη ψυχολογική και παιδαγωγική έρευνα. Τα βιβλία της εμφανίζουν κεντρικούς θεματικούς πυρήνες. Με αυτούς συνδέονται θέματα όπως, η αγάπη για τον άλλον, το περιβάλλον, η αγάπη για τη γνώση και την εξερεύνηση κ.α. Η εικονογράφηση και η φωτογραφία αποτυπώνουν οπτικά πεδία όπως τοπία της Ελλάδας, δέντρα και φυτά. Χρώματα, τόποι, τοπία, μορφές και σχέσεις, είναι προσεκτικά αναπτυγμένα μέσα στο φως ελληνικών τοπίων.

Το εικαστικό της έργο έχει ως κεντρικό θεματικό πυρήνα τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που στρέφει το βλέμμα του προς το φως και αποτελεί πηγή, δέκτη και αναμεταδότη φωτός. Τα έργα της αφορούν μια καθαρά προσωπική δόμηση εικόνας και αποτυπώνονται κυρίως με γραμμές. Αυτές τις γραμμές που αποτελούν και τον κύριο χαρακτήρα του έργου ονόμασε «ροές σημείων», κατά τη φράση του Αριστοτέλη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του εικαστικού της έργου είναι οι άρρηκτες σχέσεις των έργων με κείμενα. Η ίδια χαρακτηρίζει το έργο της ως εικονοποίηση ιδεών και συναισθημάτων. Στο έργο της το κείμενο, ο λόγος, προηγείται της ζωγραφικής. Μέρος της εικαστικής της δημιουργίας αποτελεί και η εικονογράφηση των παιδικών βιβλίων της. Η Ζωγράφος  Πέγκη Φαράντου είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).