Το παρόν σύγγραμμα αναφέρεται στην ασφάλεια στη βιομηχανία, με παραδείγματα κυρίως από τη βιομηχανία αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, όπου λόγω των συνθηκών εργασίας υπάρχει υψηλό επίπεδο κινδύνου.
Για αυτό το λόγο η ασφάλεια στον εν λόγω βιομηχανικό κλάδο έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η δραστηριότητά του. Οι λοιποί κοινοί βιομηχανικοί κίνδυνοι, οι αιτίες των εργατικών ατυχημάτων και οι γενικοί κανόνες ασφάλειας όπως αναπτύσσονται στο παρόν, αφορούν σε όλα τα είδη της Βιομηχανίας. Το σύγγραμμα αποτελεί προϊόν πολυετούς βιομηχανικής και διδακτικής εμπειρίας του συγγραφέα στο αντικείμενο της ασφάλειας στη βιομηχανία, αλλά και κριτικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης.
Η ύλη του βιβλίου χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται βασικές έννοιες και ορισμοί σε θέματα ασφάλειας στη βιομηχανία, παρατίθενται στατιστικά στοιχεία και δείκτες σχετικά με τα είδη και τις αιτίες εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, και τονίζεται η σημασία της πρόληψης των ατυχημάτων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζονται λεπτομερώς τα είδη και οι αιτίες των βιομηχανικών κινδύνων (εκρήξεις, πυρκαγιές, χημικοί κίνδυνοι, κοινοί βιομηχανικοί κίνδυνοι όπως πτώσεις, ηλεκτροπληξία, αναφλέξεις κλπ.), καθώς και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από αυτούς.
Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσεται το θέμα της διαχείρισης των βιομηχανικών κινδύνων. Έμφαση δίνεται στον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος εμπλέκεται στο 95% περίπου των εργατικών ατυχημάτων. Εξετάζονται δηλαδή οι ανθρωπογενείς αιτίες που ευνοούν την πρόκληση ατυχήματος, η εκτίμηση του κινδύνου καθώς και η σχεδίαση, μελέτη, κατασκευή και λειτουργία ασφαλών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
Λεπτομερής Εξέταση των Βιομηχανικών Κινδύνων
- Κίνδυνος Έκρηξης
- Κίνδυνος Πυρκαγιάς
- Κοινοί Βιομηχανικοί Κίνδυνοι
-Χημικοί Κίνδυνοι
Διαχείριση Τεχνολογικών (Βιομηχανικών) Κινδύνων
-Ανθρώπινος Παράγοντας
-Πρόληψη & Αντιμετώπιση των Ατυχημάτων
-Εγγενής Ασφάλεια
-Εκτίμηση Κινδύνου
-Σχεδιασμός Ασφαλών Εγκαταστάσεων και Αλλαγές στην Παραγωγική Διαδικασία
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
( σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζονται τα αρχεία, χρησιμοποιήστε άλλον browser )
( σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζονται τα αρχεία, χρησιμοποιήστε άλλον browser )
Ο Εμμανουήλ Ν. Ζευγώλης γεννήθηκε στην Απείρανθο Νάξου.
Σπούδασε με υποτροφίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διπλωματούχος μηχανικός μεταλλείων - μεταλλουργός ΕΜΠ (1964), διδάκτωρ Πανεπιστημίου Minnesota, ΗΠΑ (1971) και υφηγητής ΕΜΠ (1984). Μηχανικός ερευνητής στο κέντρο μεταλλουργικών ερευνών HazenResearchInc. στο Golden, Colorado, ΗΠΑ (1971).
Μηχανικός, αρχιμηχανικός και διευθυντής του μεταλλουργικού εργοστασίου παραγωγής σιδηρονικελίου της ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ (1972-1987). Καθηγητής ΕΜΠ (1987-2007). Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ. Πρόεδρος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών (2000-2004) και μέλος της Συγκλήτου του ΕΜΠ (1993-94, 2000-2004). Πρόεδρος με εκτελεστικά καθήκοντα της ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ (1994 - 1998) και μέλος ΔΣ της εν λόγω εταιρείας (1989,1994-2003).
Μέλος διοικητικών συμβουλίων και σύμβουλος μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολήθηκε με τη μεταλλουργία, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας στη Βιομηχανία, περιοχές στις οποίες δίδαξε τα αντίστοιχα μαθήματα και συνέγραψε σχετικά διδακτικά Βιβλία. Η ερευνητική και επαγγελματική του δραστηριότητα οδήγησε στην εφεύρεση πρωτότυπων μεθόδων και εγκαταστάσεων, με βιομηχανική εφαρμογή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως η κοκκοποίηση ρευστού σιδηρονικελίου. Από το ερευνητικό του έργο έχουν προκύψει διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δημοσιεύσεις και τεχνικοοικονομικές μελέτες η πλειονότητα των οποίων είναι αυτοδύναμες.
Από τις εκδόσεις Ίων κυκλοφορούν τα ακόλουθα βιβλία του ιδίου: "Μεταλλουργία Σιδήρου: θεωρία και Τεχνολογία" (2014) "Τεχνολογία Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βιομηχανία" (2015)