Στοιχεία Γεωμηχανικής. Μηχανική Πετρωμάτων
Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ
Τιμή | € 33,92 στο καλάθι
- Κατηγορία ΜΗΧΑΝΙΚΗ
- Copyright 14/10/2019
- Κωδ. Καταλ.6-Ε-267
- Έκδοση 2η
- Κωδ. Εύδοξος 86199438
- Σελίδες 536
- ISBN 978-960-508-302-1
- Διαστάσεις 17 x 24
- Barcode 9789605083021
- Εξώφυλλο μαλακό
- Γλώσσα Ελληνικά
- Εσωτερικό Α/Μ
- Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
- Βάρος σε gr 883
Το βιβλίο απευθύνεται στους φοιτητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Γεωμηχανική είτε σε επίπεδο μελετών είτε σε επίπεδο κατασκευών.
Η παρούσα έκδοση επικεντρώνεται, στην παρουσίαση βασικών αρχών και εφαρμογών της Μηχανικής Πετρωμάτων. Με το σκεπτικό αυτό, στο βιβλίο γίνεται μία εκτεταμένη ανάλυση των φυσικών μεγεθών που υπεισέρχονται άμεσα ή έμμεσα στη μελέτη γεωμηχανικών προβλημάτων και δίνονται τυπικές εφαρμογές των αρχών της Μηχανικής στα προβλήματα αυτά.
Το βιβλίο περιέχει απαραίτητα θεωρητικά στοιχεία για την εκπαίδευση του Γεωμηχανικού, δηλαδή του Μηχανικού που ασχολείται με τεχνικές εφαρμογές ή κατασκευές σε πετρώματα και εδάφη. Σε ορισμένες ενότητες δίνεται έμφαση σε εφαρμογές του μεταλλευτικού χώρου, ενώ σε όλες τις ενότητες περιλαμβάνονται παραδείγματα ή ασκήσεις για την καλύτερη εξοικείωση του αναγνώστη με το αντικείμενο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα εγχειρίδιο αναφοράς για τους διπλωματούχους πλέον μηχανικούς που εργάζονται στα πεδία αυτά.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
Πίνακας περιεχομένων
Μονάδες και σύμβολαΠίνακες μετατροπής μονάδων
1. Εισαγωγή
2. Στοιχεία μηχανικής του συνεχούς μέσου
3. Τάσεις
4. Δισδιάστατο εντατικό πεδίο
5. Ανηγμένες παραμορφώσεις
6. Καταστατικές εξισώσεις των υλικών
7. Φυσικές και μηχανικές ιδιότητες των πετρωμάτων
8. Θεωρίες και κριτήρια αστοχίας
9. Επίδραση του χρόνου
10. Ευστάθεια Ανοιγμάτων
11. Ταξινόμηση των πετρωμάτων
12. Υποστήριξη υπογείων εκσκαφών
13. Εργαστηριακές δοκιμές
14. Αριθμητικές μέθοδοι
15. Πεπερασμένα στοιχεία
16. Άλλες αριθμητικές μέθοδοι
Βιβλιογραφία
Λεξιλόγιο αγγλικών όρων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
Ο Ζαχαρίας Αγιουτάντης έλαβε το δίπλωμα του Μηχανικού Μεταλλείων Μεταλλουργού Μηχανικού από το Τμήμα Μεταλλειολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 1982. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Μεταλλειολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Virginia Tech στις ΗΠΑ, και έλαβε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους: Master of Science (MSc) το 1984 και Doctor of Philosophy (Ph.D) το 1987. Η ερευνητική του δουλειά είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία λογισμικού για την πρόβλεψη επιφανειακών καθιζήσεων λόγω υπογείων εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων γαιάνθρακα. Το λογισμικό αυτό χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες εκμετάλλευσης γαιανθράκων.
Από το 1989 έως το 2014 υπηρέτησε στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου δίδαξε κυρίως μαθήματα ειδικότητας του προγράμματος σπουδών (Διάτρηση και Ανατίναξη, Μηχανική Πετρωμάτων και Εφαρμογές Αριθμητικών Μεθόδων στη Γεωμηχανική) ενώ ταυτόχρονα διετέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Πετρωμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από το 2015 είναι καθηγητής στο Τμήμα Μεταλλειολόγων του Πανεπιστημίου University of Kentucky στις ΗΠΑ. Έχει ηγηθεί και συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Έχει συμμετάσχει στην συγγραφή περισσότερων από 300 εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του καλύπτουν το κυρίως τα γνωστικά αντικείμενα των συστημάτων εκμετάλλευσης, της γεωμηχανικής σε υπαίθριες και υπόγειες εκμεταλλεύσεις καθώς και των εφαρμογών υπολογιστικών μεθόδων σε μεταλλευτικά, γεωμηχανικά και γεωτεχνικά προβλήματα.