Μακροοικονομική

R. Glenn Hubbard, Anthony Patrick O'Brien

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 84,40 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Copyright 10/05/2021
  • Κωδ. Καταλ.6-Ε-294
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος 86198295
  • Σελίδες 448
  • ISBN 978-960-508-307-6
  • Διαστάσεις 21 x 29
  • Barcode 9789605083076
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Έγχρωμο
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Μεταφρασμένο
  • Βάρος σε gr 1845

Το επιστημονικό εγχειρίδιο «Μακροοικονομική», ένα από τα κλασσικά συγγράμματα της Οικονομικής, παρέχει στον μελετητή μια ανανεωμένη, επικαιροποιημένη και εμπλουτισμένη προσέγγιση του πεδίου των αρχών της οικονομικής, της μακροοικονομικής και της μικροοικονομικής τόσο από επιστημονικής όσο και από διδακτικής πλευράς. Αποτελεί ποιοτικό και αποτελεσματικό «εργαλείο» για κάθε φοιτητή, επιστήμονα ή/και οποιονδήποτε επιθυμεί να εντρυφήσει στις αρχές της οικονομικής, κυρίως της μακροοικονομικής.

Αυτό γίνεται με τρόπο σαφή και ακριβή, συνάμα όμως εύληπτο και απλό. Ο μελετητής έχει την ευκαιρία, μέσα από την εννοιολογική σαφήνεια και την καλλιέργεια της αναλυτικής σκέψης, να προσεγγίσει τις σύγχρονες εξελίξεις της οικονομικής θεωρίας και πρακτικής, της μακροοικονομικής θεμελίωσης και της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα καλύτερης κατανόησης του τρόπου διάρθρωσης και λειτουργίας της οικονομίας.

Και αυτό γίνεται με πορίσματα από μελέτες σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, με αναλυτικά υποδείγματα και διαγράμματα, με παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο, με λυμένα προβλήματα και με κείμενα από το διεθνή τύπο.

Το βιβλίο καλύπτει θέματα της οικονομικής θεωρίας, με έμφαση στη μακροοικονομική θεμελίωση, που συνήθως διδάσκονται σε ένα ακαδημαϊκό έτος, στα «καλά» πανεπιστήμια του κόσμου. Αναπτύσσονται - με επιτυχία - θέματα όπως είναι οι θεμελιώδεις έννοιες της οικονομικής, η ζήτηση και η προσφορά, η αποτελεσματικότητα της αγοράς, η οικονομική της υγειονομικής περίθαλψης, η δομή της αγοράς και η επιχειρησιακή στρατηγική, η συνολική παραγωγή και το εισόδημα, το ονομαστικό και το πραγματικό ΑΕΠ, οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου, η ανάλυση συνολικής ζήτησης και συνολικής προσφοράς, η αγορά εργασίας, ο οικονομικός κύκλος, ο πληθωρισμός, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αποταμίευση και η επένδυση, η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, το διεθνές εμπόριο, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες κ.ά.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 

ΜΕΡΟΣ I: Εισαγωγή
01: Οικονομικά: Θεμελιώδεις Αρχές και Μοντέλα
02: Διλήμματα, Συγκριτικό Πλεονέκτημα και το Σύστημα της Αγοράς
03: Πώς Προσδιορίζονται οι Τιμές: Η Αλληλεπίδραση Ζήτησης και Προσφοράς Κεφάλαιο
04: Οικονομική Αποτελεσματικότητα, Καθορισμός Τιμών από την Κυβέρνηση και Φόροι
05: Τα Οικονομικά της Υγειονομικής Περίθαλψης
 
ΜΕΡΟΣ II: Επιχειρήσεις στην Εγχώρια και στις Διεθνείς Αγορές
06: Επιχειρήσεις, Χρηματιστήριο και Εταιρική Διακυβέρνηση
07: Συγκριτικό Πλεονέκτημα και Κέρδη από το Διεθνές Εμπόριο
 
ΜΕΡΟΣ III: Μακροοικονομική Θεμελίωση και Μακροχρόνια Ανάπτυξη
08: ΑΕΠ: Μετρώντας Συνολική Παραγωγή και Εισόδημα
09: Ανεργία και Πληθωρισμός
10: Οικονομική Ανάπτυξη, Χρηματοοικονομικό Σύστημα και Οικονομικοί Κύκλοι
11: Μακροχρόνια Οικονομική Ανάπτυξη: Πηγές και Πολιτικές
 
ΜΕΡΟΣ IV: Βραχυχρόνιες Διακυμάνσεις
12: Συνολική Δαπάνη και Παραγωγή στη Βραχυχρόνια Περίοδο
13: Ανάλυση Συνολικής Ζήτησης και Συνολικής Προσφοράς
  
ΜΕΡΟΣ V: Νομισματική και Δημοσιονομική Πολιτική
14: Χρήμα, Τράπεζες και το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα
15: Νομισματική Πολιτική
16: Δημοσιονομική Πολιτική
17: Πληθωρισμός, Ανεργία και Πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας
 
ΜΕΡΟΣ VI: Η Διεθνής Οικονομία
18: Μακροοικονομική σε μία Ανοικτή Οικονομία
19: Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Σύστημα

Γλωσσάρι, Ευρετήριο Εταιρειών, Ευρετήριο Όρων, Πηγές 


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
 

Glenn Hubbard
Καθηγητής, διαμορφωτής πολιτικής και ερευνητής. Ο R. Glenn Hubbard είναι Πρύτανης και Russell L. Carson Καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Οικονομικών στο Graduate School of Business, του Columbia University και Καθηγητής Οικονομικών στο Columbia’s Faculty of Arts and Sciences. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research) και διευθυντής της Αυτόματης Επεξεργασίας Δεδομένων (Automatic Data Processing) των Black Rock Closed-End Funds, KKR Financial Corporation και MetLife. Έλαβε το διδακτορικό του στα Οικονομικά από το Harvard University, το 1983. Από το 2001 έως το 2003, διετέλεσε πρόεδρος Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου (White House Council of Economic Advisers) και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ (OECD Economic Policy Committee), ενώ κατά τα έτη 1991-1993 διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
 
Υπηρετεί σήμερα ως συνπρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ρύθμισης των Κεφαλαιαγορών (Committee on Capital Markets Regulation). Ο Glenn Hubbard έχει εξειδικευτεί σε γνωστικά αντικείμενα όπως είναι τα δημόσια οικονομικά, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και τα πιστωτικά ιδρύματα, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων, η μακροοικονομία, η βιομηχανική οργάνωση και η δημόσια πολιτική. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 100 άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Brookings Papers on Economic Activity, Journal of Finance, Journal of Financial Economics, Journal of Money, Credit, and Banking, Journal of Political Economy, Journal of Public Economics, Quarterly Journal of Economics, RAND Journal of Economics και Review of Economics and Statistics. Η έρευνά του έχει υποστηριχθεί από χορηγίες του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (National Science Foundation), του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research), και από πλήθος ιδιωτικών ιδρυμάτων.
 
Tony O ’Brien
Βραβευμένος καθηγητής και ερευνητής. Ο Anthony Patrick O’Brien είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Lehigh University. Έλαβε το διδακτορικό του από το University of California, Berkeley, το 1987. Έχει διδάξει Αρχές της Οικονομικής για περισσότερα από 15 χρόνια, σε δύο μεγάλα τμήματα και σε μικρές διακεκριμένες τάξεις. Έλαβε το βραβείο Διακεκριμένης Διδασκαλίας του Lehigh University. Διατέλεσε διευθυντής του Diamond Center for Economic Education και έλαβε τον τίτλο του Dana Foundation Faculty Fellow και Lehigh Class of 1961 Professor of Economics. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο University of California, Santa Barbara, και στο Graduate School of Industrial Administration, στο Carnegie Mellon University. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά σε πεδία όπως είναι η εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, οι πηγές της οικονομικής ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, η ανάπτυξη της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, τα αίτια της μεγάλης ύφεσης, και οι αιτίες στις διαφορές εισοδήματος μεταξύ οικονομίας και παραοικονομίας.
 
Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Quarterly Journal of Economics, Journal of Money, Credit, and Banking, Industrial Relations, Journal of Economic History και Explorations in Economic History. Η έρευνά του έχει υποστηριχθεί με επιχορηγήσεις από κρατικούς φορείς και ιδιωτικά ιδρύματα.
 
Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Management School, Imperial College of Science, Technology and Medicine, University of London) και Δι- δάκτωρ στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου (Department of Banking and Finance, Cass Business School, City University). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Αθηνών και City.
 
Έχει στελεχώσει θέσεις ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Έχει εξειδικευθεί και διδάξει γνωστικά αντικείμενα όπως είναι η τραπεζική χρηματοοικονομική, η χρηματοοικονομική διοίκηση, τα μαθηματικά χρηματοπιστωτικής ανάλυσης, η διαχείριση χαρτοφυλακίου, οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου, τα δημόσια οικονομικά. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ άλλων στα Journal of Productivity Analysis, International Review of Applied Financial Issues and Economics, The Quarterly Review of Economics and Finance, Journal of Banking and Finance, Managerial Finance, Applied Financial Economics, Journal of International Financial Markets, Institutions & Money, Global Finance Journal και European Financial Management.
 
Είναι υπότροφος του Ευγενιδίου Ιδρύματος και μέλος επιστημονικών και ερευνητικών οργανώσεων και επιτροπών. Από το 2007, είναι μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Την περίοδο Ιούνιος 2012-Ιανουάριος 2015 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, και σήμερα (2019) Υπουργός Οικονομικών.