Home > ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ / Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης. Οι Προοπτικές στο Ανθρωπόκαινο

Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης. Οι Προοπτικές στο Ανθρωπόκαινο

Σειρα: Homo Humanus Novus. Νέα Ανθρωπιστική Παιδεία

Christoph Wulf (Επιμ: Γιώργος Τζάρτζας)

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 15,90 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
  • Copyright 12/05/2022
  • Κωδ. Καταλ.6-Ε-311
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος 102125427
  • Σελίδες 350
  • ISBN 978-960-508-337-3
  • Διαστάσεις 14 x 21
  • Barcode 9789605083373
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr 416
Όποιος στοχάζεται θέματα της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, αναπόφευκτα θα προσκρούσει και στις ανθρωπολογικές προϋποθέσεις τους. Τρεις περιοχές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους: Ιστορικότητα και Πλουραλισμός, Πολιτισμικότητα και Διαπολιτισμικότητα, Διαθεματικότητα και Διεπιστημονικότητα. Μέσα από τις αλληλοεπιδράσεις τους δημιουργείται η Παιδαγωγική Ανθρωπολογία.
 
Στην εποχή του Ανθρωπόκαινου, ο άνθρωπος ως τελλουργική δύναμη, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τύχη του πλανήτη. Η φύση και ο πολιτισμός είναι μία κοινή ας είναι υπεύθυνοι οι άνθρωποι. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται όλο και περισσότερο στο παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων της εκβιομηχάνισης και της καταστροφικής δυναμικής της νεωτερικότητας. Για να διασφαλιστεί η επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη, απαιτείται η διεύρυνση και η εμβάθυνση της γνώσης για τον άνθρωπο, στην οποία κεντρική σημασία θα κατέχει η Παιδαγωγική Ανθρωπολογία και η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών.
 
Το παρόν βιβλίο εντάσσεται στις ανθρωπολογικές έρευνες που το τελευταίο διάστημα, ως τμήμα των επιστημών του πολιτισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσά τους παρουσιάζουν οι μελέτες της Ιστορικής Ανθρωπολογίας, οι οποίες αναδείχθηκαν σε βασικό ερευνητικό τομέα των επιστημών του πολιτισμού. Τα αίτια της εξέλιξης αυτής οφείλονται στην επιστημολογική θέση των κοινωνικών και πολιτισμικών επιστημών, στις οποίες το πλαίσιο αναφοράς πολλών επιστημονικών τους παραδειγμάτων κατέληξε να είναι προβληματικό, οδηγώντας στην ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού πλουραλισμού.

Για να διασφαλιστεί η επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη, απαιτείται η διεύρυνση και η εμβάθυνση της γνώσης μας για τον άνθρωπο, στο πλαίσιο της οποίας κεντρική σημασία θα κατέχει η Παιδαγωγική Ανθρωπολογία και η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών . 

I.   Τελειοποίηση του Ατελούς
     Το εκπαιδευτικό όραμα
     Ο παιδαγωγικός διάλογος της νεωτερικότητας
     Η τελειοποίηση του ατόμου

II.  Κοινωνική Μίμηση
     Μίμηση, Σωματική Έκφραση, Τελετουργία
     Σωματική Έκφραση και Τελετουργία της Εργασίας
     Εικόνα και Φαντασία
  
III. Παγκόσμια και Διαπολιτισμική Αγωγή
     Το ανυπέρβλητο της βίας
     Το Αλλο
     Παγκοσμιοποίηση στην Εκπαίδευση
 
IV. Παιδαγωγική Ανθρωπολογία
     Ιστορικότητα, Πολιτισμικότητα, Διαθεματικότητα
Christoph Wulf
Είναι Καθηγητής της Ανθρωπολογίας και της Εκπαίδευσης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universitat Berlin, Γερμανία). Είναι μέλος του Διεπιστημονικού Κέντρου για την Ιστορική Ανθρωπολογία, του Κολλεγίου Αποφοίτων «Σκηνοθετήσεις του Σώματος» (1997-2006), του Ειδικού Ερευνητικού Τομέα «Κουλτούρες Περφόμανς» (199-2010), του Cluster of Excellence «Languages of Emotion» (2007-2014), του Κολλεγίου Αποφοίτων «Σκηνοθετήσεις του Σώματος» και «InterArts Studies» (2006¬2015), του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
 
Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες. Υπήρξε ιδρυτικός Γραμματέας της «Education Commission» της «International Peace Re-search Association», μέλος: της Επιστημονικής Επιτροπής του Funkkolleg «Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση», της Επιτροπής Αξιολόγησης του Προ¬γράμματος Ενιαίου Σχολείου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επίσης, ιδρυτής και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδαγωγικής Ανθρωπολογίας της Γερμανικής Εταιρείας για τις Επιστήμες της Αγωγής. Είναι Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής της UNESCO. Υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής και Ερευνητής στα Πανεπιστήμια, του: Στάνφορντ, Παρισιού, Άμστερν¬ταμ, Λονδίνου, Τόκυο, Κιότο, Νέου Δελχί, Πεκίνου, Σάο Πάολο, Καζάν' της: Ρώμης, Λισαβώνας, Βιέννης, Βασιλείας, Στοκχόλμης, Σανγκάης, Αγίας Πετρούπολης, Μόσχας, Μαϊσόρ κ.α.
 
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ιστορική-Πολιτισμική Ανθρωπολογία, την Παιδαγωγική Ανθρωπολογία, την Αισθητική και Δια- πολιτισμική Εκπαίδευση, την Περφόρμανς και τις Τελετουργίες, την Δια-φορετικότητα και το Συναίσθημα, την Μίμηση και την Φαντασία, την Πολιτισμική εκπαίδευση και το Ανθρωπόκαινο.
 
 
Ο Γεώργιος Τζάρτζας, Dr. phil, διδάσκει Ιστορία της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάδειξη των παιδαγω-γικών ιδεών από τη Νέα Εποχή έως τη Μετανεωτερικότητα. Δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (ΠΤΔΕ) και στην ΑΣΠΑΙΤΕ (ΕΠΠΑΙΚ). Υπήρξε Ερευνητής στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Επισκέπτης Ερευνητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU-BERLIN) (D), στο Institute of Education, University of Lon-don (GB) και υπότροφος στο Collegio San Carlo di Modena (Ι).
 
Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ανθρω-πιστικών Ερευνών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου/ΠΔΜ «ΤΗΜΕΝΟΣ» με έδρα τη Φλώρινα και Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο ΠΔΜ.