Home > Μ,Μ,Ε, - ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / Το Θεατρικό Εκπαιδευτικό Μοντέλο μέσα από τη Νευρολογική προσέγγιση της Υποκριτικής

Το Θεατρικό Εκπαιδευτικό Μοντέλο μέσα από τη Νευρολογική προσέγγιση της Υποκριτικής

Αννίτα Καπουσίζη

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 10,00 στο καλάθι

  • Κατηγορία Μ,Μ,Ε, - ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Copyright 26/05/2023
  • Κωδ. Καταλ.6-Ε-319
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος
  • Σελίδες 66
  • ISBN 978-960-508-348-9
  • Διαστάσεις 17 x 24
  • Barcode 9789605083489
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr 163
Το εγχειρίδιο αυτό είναι το αποτέλεσμα και η καταγραφή της νευρολογικής έρευνας της συγγραφέως πάνω στην υποκριτική, (σε επιστημονική επιμέλεια του Θανάση Ντινόπουλου, ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ.), απο­τελώντας έτσι την πρώτη καταγεγραμμένη συμπεριληπτική μέθο­δο υποκριτικής για ηθοποιούς με και χωρίς αναπηρία στην Ελλάδα.Ο λόγος που επιλέχθηκε η νευρολογική παρατήρηση είναι, διότι η νευρομυϊκή λειτουργία, και κατ' επέκταση η εξωτερική εκδήλωσή της, έχουν πολλά περισσότερα κοινά (παρά διαφορές) μεταξύ των ανθρώπων απ' ό,τι φανταζόμαστε.Στόχος του εγχειριδίου αυτού, είναι ν' αποτελέσει ένα βήμα πιο κοντά στη συνολική θεώρηση της υποκριτικής ως μια συμπεριλη­πτική πρακτική, αποδίδοντάς της ταυτόχρονα την επιστημονική υπόστασή της.
 
 
«Αφορμή για την εμβάθυνση στην τέχνη της υποκριτικής μέσα από τη νευρολογία στάθηκε η γνωριμία μου με τη θεατρική ομάδα του MDAHELLAS (Muscular Dystrophy Association) πριν από 10 χρόνια, όταν ανέλαβα το Θεατρικό Εργαστήρι τους. Η περιορισμένη κίνηση των ανθρώπων με νευρομυϊκές παθήσεις και ο εναλλακτικός τρόπος έκφρασης των σωμάτων τους πάνω στη σκηνή, όρισαν τη νευρολογική παρατήρηση ως βάση της μεθοδολογίας που ανέπτυξα. Μέσα από το μοντέλο της νευρολογικής προσέγγισης καταδεικνύεται ότι ένας ανάπηρος και ένας μη ανάπηρος ηθοποιός μπορούν να συνεκπαιδεύονται και πως η φαινομενική-εξωτερική ακινησία ενός ανάπηρου νευρομυϊκά σώματος, δίνει τη θέση της στην εσωτερική κίνηση και εξάσκηση για τη διαμόρφωση των συνθηκών και του χαρακτήρα που καλείται ο ηθοποιός να υποδυθεί στη σκηνή. Παράλληλα, το συμπεριληπτικό αυτό μοντέλο εκπαίδευσης οδηγεί σε μια ισότιμη αντιμετώπιση των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων στον χώρο του θεάτρου.
 
»Στόχος της έρευνας αυτής ήταν, μέσα από τη νευρολογική παρατήρηση και καταγραφή, να δημιουργηθεί ένα πρακτικό μοντέλο εξάσκησης, μια μεθοδολογία, που θα μπορεί να εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε ηθοποιούς με και χωρίς αναπηρία. Ο λόγος που επιλέχθηκε η νευρολογική παρατήρηση ήταν διότι η νευρομυϊκή λειτουργία και κατ' επέκταση η εξωτερική εκδήλωσή της, έχουν πολύ περισσότερα κοινά (παρά διαφορές) μεταξύ των ανθρώπων, από ό,τι φανταζόμαστε.
 
»Η έρευνα αυτή ξεκίνησε την περίοδο 2016-2017 στις ΗΠΑ, όταν ήμουν υπότροφος καλλιτέχνης του Ιδρύματος Fulbright σε συνεργασία με το Neuroscience Health Care Institute στη Βόρεια Καρολίνα και το American Center for the Alexander Technique στη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησα να καταγράφω τις παρατηρήσεις μου. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το εγχειρίδιο που κρατάει ο αναγνώστης στα χέρια του».
 
Αννίτα Καπουσίζη 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Α. Το θεατρικό εκπαιδευτικό μοντέλο σήμερα. Αποκλίσεις και αποκλεισμοί
    Β. Η έννοια της μεθοδολογίας στη θεατρική πρακτική σήμερα
    Γ. Ιστορική αναδρομή στην έννοια της μεθοδολογίας στη θεατρική πρακτική

1. ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ
     1.1. Τι είναι
     1.2. Η αρχή
     1.3. Πρακτική εφαρμογή

2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΘΟΔΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ
     2.1. Χαλάρωση
            2.1.1. Κατάσταση «ενεργής ηρεμίας» ή κατά υποκριτική «χαλάρωση»
     2.2. Συγκέντρωση
            2.2.1. Το «εδώ και το τώρα» ή το «πάντα πιο πριν» του εγκεφάλου
            2.2.2. Επαναφορά της συγκέντρωσης
     2.3. Δράση
            2.3.1.  Ανάσχεση δράσης
     2.4. Αισθητηριακή-Συναισθηματική ανάκληση
     2.5. Δεδομένες συνθήκες
     2.6. Φαντασία
     2.7. Τέμπο-Ρυθμός

3. ΣΥΝΟΨΗ

4. ΑΣΚΗΣΕΙΣ
    4.1. Χαλάρωση - Συγκέντρωση - Δράση
    4.2. Φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις
    4.3. Ασκήσεις υποκριτικής

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΡΩΝ
 
Η Αννίτα ('Αννα) Καπουσίζη είναι εκπαιδεύτρια συμπεριληπτικών προγραμμάτων θεάτρου για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία. Έχει σπουδάσει ελληνική φιλολογία, είναι κάτοχος διπλώματος δραματικής σχολής και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη θεωρία θεάτρου.
 
Έχει δουλέψει ως ηθοποιός σε παραστάσεις σε διάφορα θέατρα και φεστιβάλ, ανάμεσά τους και το Φεστιβάλ Αθηνών. Υπήρξε δασκάλα θεάτρου και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραματολογίου σε θέατρα και πολυ-πολιτισμικούς χώρους.
Το 2011 συνεργάστηκε με το MDA HELLAS (Σωματείο για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις) ως υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου.
 
Από τότε έχει αφοσιώσει την έρευνά της στη δημιουργία του κατάλληλου καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στον χώρο του θεάτρου μέσω μιας μεθοδολογίας για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία. Η σύλληψη αυτής της μεθοδολογίας βασίζεται στο εκπαιδευτικό μοντέλο της ενσωμάτωσης διαφορετικών επιστημών, προκειμένου να επιτευχθεί μια ολιστική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική προσέγγιση.
 
Ανέπτυξε την έρευνά της στις Η.Π.Α ως Υπότροφος καλλιτέχνης 2016-2017 του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright, συνεργαζόμενη με το Carolinas Healthcare System Neurosciences Institute και το American Center for Alexander Technique, New York.
 
Παρουσίασε τη δουλειά της πάνω στο θέατρο με ανθρώπους με νευρομυϊκές παθή-σεις στο Oregon Science and Health University (OSHU), στο 4th World Parkinson Congress όπου πραγματοποίησε σεμινάριο πρακτικής της έρευνας καθώς και στο ACAT NY με ένα σεμινάριο πάνω στις βασικές αρχές της υποκριτικής μέσα από τη νευρολογία και μία παράσταση-παρουσίαση της εφαρμογής της έρευνας.
 
Η έρευνα αυτή βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής και αποτελεί τον πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο δουλεύει η ομάδα ARTimeleia (www.artimeleia.com).
 
Η Αννίτα Καπουσίζη είναι μέλος του Lincoln Center Theater Directors Lab, του Hellenic Theater Studies Association and European Network of Research and Documentation of Performance of Ancient Greek Drama (Arc-Net) και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θεάτρο στην Εκπαίδευση. Είναι η ιδρύτρια και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας ARTimeleia, και συν-ιδρύτρια του Directors Lab Mediterranean (http://directors- labmed.org/).
 
 
Ο Θανάσης Ντινόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής (δύο θητείες) και της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., μέλος της ομάδας εργασίας για τη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού του Α.Π.Θ., μέλος της International Committee of Veterinary Gross Anatomical Nomenclature (INVGAN), Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής και επί μια δωδεκαετία Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομικής και Ιστολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε κατ' επανάληψη στο Department of Anatomy and Developmental Biology του University College London.
Πέρα από ανατομική και ιστολογία, με έμφαση στο νευρικό σύστημα, δίδαξε τα μαθήματα επιλογής Εγκέφαλος και τέχνη και Σφάλματα της Εξέλιξης και Δαρβινικές Πλάνες, καθώς και θέματα της ειδικότητάς του σε τμηματικά και διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα του Α.Π.Θ. και του ΠΑ.ΜΑΚ.
 
Είναι συγγραφέας 46 άρθρων, τα περισσότερα δημοσιευμένα σε έγκυρα διεθνή νευροεπιστημονικά περιοδικά, 72 ανακοινώσεων και ομιλιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, 4 μεταφράσεων και 13 βιβλίων.
 
Στις μεταφράσεις και τα βιβλία του ο Θανάσης Ντινόπουλος δίνει βαρύτητα στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της νευροεπιστήμης και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.
 
 

Ο Γιάννης Σκούρας (AKA Isko), γεννημένος το 1978 στην Αθήνα, ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με το comic και την εικονογράφηση. Με το ψευδώνυμο Isko, έχει εργαστεί ως εικονογράφος, τόσο για έντυπα όσο και για ψηφιακές εφαρμογές. Έχει διοργανώσει 2 προσωπικές εκθέσεις αφίσας και από το 2015 ασχολείται ενεργά με το animation. Μαζί με μια μικρή ομάδα συνεργατών, υπό την επωνυμία «Wood- Gearanimation», έχει συμμετάσχει στην δημιουργία stop motion αλλά και 2D animation μικρού μήκους και προωθητικών βίντεο. Δείγμα δουλειάς του, τόσο προσωπικής όσο και στο πλαίσιο της ομάδας της WoodGear, μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους: https://iskoderanged.tumblr.com/ και https://www.woodgear.gr/